Прехлада је акутна, вирусна инфекција горњих дисајних путева, најчешће благог  тока, у трајању од неколико дана.

Ова најучесталија болест човека, захвата све генерације, а обично се јавља у  јесен и зиму.

Узрокују је различити респираторни вируси, слабије патогености,који се преносе капљичним путем (говор, кијање, кашљање) или директним контактом, а најчешће су у питању риновируси.

Болест је блага, са локалним респираторним симптомима, који трају до 7 дана.

СИМПТОМИ ПРЕХЛАДЕ: кијавица, запушен нос, бол у грлу, кашаљ, главобоља, благо повишена температура (око 38Ц)

ЗАПУШЕН НОС је један од најчешћих симптома прехладе. Током прехладе долази до отицања носне слузнице и отежаног струјања ваздуха у носним путевима. Сув ваздух, у просторијама са централним грејањем, такође доприноси смањењу природне влажности респираторне слузнице, а тиме и смањењу њене отпорности,што погодује вирусима.

Саветује се примена назалних препарата, који влаже слузницу носа,као сто су изотонични раствори морске соли , у виду капи или спрејева, масти за влажење и смиривање надражене слузнице носа или у случају отежаног дисања, деконгестива у облику назалних препарата.

Раствор морске соли са пантенолом или алојом,у виду спреја за нос, влажи и регенерише слузницу и олакшава дисање, а препоручује се и примена раствора морске соли са ментолом и еукалиптусом.

ПОВИШЕНА ТЕЛЕСНА ТЕМПЕРАТУРА ,  услед акутне,вирусне инфекције горњих респираторних путева,  је  одговор организма који покреће његову природну одбрану, те се узимање антипиретика (лекова за снижавање повишене телесне температуре) не саветује одмах,него тек када је температура преко 38Ц.

Деца су посебно осетљива на повишену телесну температуру,па се у случају фебрилности код  деце саветује посебан опрез.Мора се реаговати на време,консултовати лекар и применити лек одговарајућег облика и дозе, као и нефармаколоске мере-давање течности, купке,облоге.

БОЛ У ГРЛУ, иритација, надраженост слузнице, промуклост, могу се ублажити применом пастила које имају антисептична и аналгетска својства, а могу бити на природној или синтетској бази. Испирање грла чајем од жалфије или растворима за испирање грла, такође ублажава симптоме упале грла. У случају да бол траје дуже од 2-3 дана или ако су симптоми на самом почетку интезивни, обавезно се обратити лекару.

САВЕТ АПОТЕКАРА
За прехладу, односно за блажи облик вирусне инфекције горњих респираторних путева, нема специфичног лека, него се ублажавају настали симптоми и примењују хигијенске мере, како би се спречило ширење инфекције.

У циљу ублажавања симптома прехладе, пацијентима се саветује:
– одмарање
– узимање довољно течности
– проветравање просторија
– симптоматска терапија-антипиретици, аналгетици, деконгестиви
– исхрана богата воћем и поврћем
– препарати за јачање имунитета.

Прехлада је лакша здравствена тегоба, која траје само неколико дана, међутим посебан опрез и обавезна консултација са лекаром се саветије када су у питању деца, труднице, старији пацијенти и особе које имају хроничне болести.

Многи пацијенти самоиницијативно лече прехладу антибиотицима, што је погрешно, јер се ради о вирусној инфекцији, код које ови лекови немају ефекта.

Антибиотици се, по савету лекара, могу користити код секундарних бактеријских инфекција(нпр.упала синуса или инфекција уха), које се могу јавити као компликација.

ОБАВЕЗНО СЕ ЈАВИТИ ЛЕКАРУ ако симптоми трају дуже од неколико дана и ако се погоршавају, као и ако имате хроничне здравствене тегобе.

Дипл.фарм.спец. Емина Рајић

Текст је информативног карактера и није замена за одлазак код лекара. Пре употребе детаљно прочитати упутство! О индикацијама, мерама опреза и нежељеним реакцијама на лек, односно медицинско средство, посаветујте се са лекаром или фарамацеутом.

Дешавања у Апотеци Нови Сад