КАШАЉ је изненадна, рефлексна активност , која настаје приликом издисаја, као одговор људског организма на присуство штетних материја у дисајним путевима.

Улога кашља је пре свега заштитна и представља симптом, а не болест.

Кашаљ је најчешћи симптом респираторних инфекција, али се јавља и код бронхијалне астме, синузитиса, алергије, гастроесофагеалног рефлукса, туберкулозе, срчане инсуфицијенције…

Бројни агенси могу испровоцирати кашаљ, нпр. употреба неких лекова (АЦЕ инхибитори),сув ваздух у просторијама, дувански дим, магла, јак мирис.

Кашаљ може бити продуктиван (са испљувком) или непродуктиван (суви кашаљ).

ПРОДУКТИВАН  КАШАЉ се карактерише стварањем спутума (испљувка) и  настаје у циљу чишћења дисајних путева од мукуса,који је подлога за развој инфекција.На основу изгледа спутума може се закључити да ли постоји инфекција или неко друго оболење (нпр. густ спутум, обојен жуто-зелено указује на бактеријску  инфекцију).

НЕПРОДУКТИВАН КАШАЉ,  тзв.суви кашаљ, је надражајни , иритирајући ,без стварања спутума.

ПРЕМА ДУЖИНИ ТРАЈАЊА, КАШАЉ МОЖЕ БИТИ:
АКУТНИ-траје краће од три недеље
СУБАКУТНИ-траје од три до осам недеља
ХРОНИЧНИ-траје дуже од осам недеља

Акутни кашаљ обично настаје услед вирусне инфекције или акутне упале синуса, док код алергија кашаљ може бити субакутни,па чак и да траје дуже од осам недеља.

Један од најчешћих узрока дуготрајног кашља пацијената је упала назалне слузнице.Ствара се секрет који се слива у ждрело, долази до надражаја и кашља.

ТЕРАПИЈА КАШЉА

  У терапији кашља могу се примењивати природни и синтетски препарати.

Природни препарати могу бити у виду сирупа,пастила,чајева,шумећих таблета и могу се у апотеци издати без лекарског рецепта, на основу препоруке апотекара.Ови препарати се могу састојати од само једне биљне компоненте која има одређено терапијско дејство или од више компонената, у циљу појачавања терапијског ефекта (нпр. жалфија као природни антисептик, пантенол за регенерисање слузнице,прополис  и витамин Ц за јачање имунитета…)

Код сувог кашља саветује се примена препарата за смиривање кашља,тзв.антитусика. У апотекама се, као природни антитусици, препоручују  препарати на бази белог слеза, бршљена, исландског лишаја.

Синтетски антитусици су лекови који се у терапију уводе по савету лекара.

У терапији продуктивног кашља примењују се експекторанси  и секретолитици.Саветује се примена природних препарата на бази јагорчевине,боквице,тимијана,а лекови као што су ацетилцистеин, карбоцистеин,амброксол хлорид …издају се на основу лекарског рецепта.

Топао напитак (нпр. чај) умирује кашаљ, разређује слуз и олакшава искашљавање.

Када се кашаљ јави одмах по устајању или пред спавање, вероватно се ради о постназалном сливању секрета из горњих дисајних путева и појави кашља као одбрамбеном механизму организма ,којим се спречава сливање секрета до плућа.

У овом случају саветује се примена назалних препарата у виду капи или спреја,на бази раствора морске соли или краткотрајна примена деконгестива.Примена антихистаминика је могућа само на основу препоруке  лекара.

Гастроесофагеални рефлукс (ГЕРБ) може довести до кашља услед удисања ситних честица хране из једњака у бронхије и плућа,као и услед враћања киселине из желуца у једњак.

Одговарајући режим исхране и лекови који смањују лучење желудачне киселине(нпр.инхибитори протонске пумпе), а који се уводе по препоруци лекара, довешће до смањења појаве кашља код пацијената са ГЕРБ-ом

САВЕТ АПОТЕКАРА

  • Приликом одабира препарата против кашља обавезно се посаветујте са апотекаром.
  • Обавезно се јавити лекару ако кашаљ траје дуже од 7 дана, ако је праћен повишеном температуром, ако је испљувак жуто-зелен, крвав, пенушав,ако постоје тегобе са дисањем,бол у грудима,слабост
  • Апотекару обавезно нагласите ако користите неку терапију (односно ако имате  и других здравствених тегоба).
  • Ако сте дијабетичар користите само препарате без шећера или са вештачким заслађивачима.
  • Посебан опрез се саветује пацијентима са отежаним дисањем, где примена неодговарајућег лека у терапији кашља може појачати тегобе.
  •  Приликом одабира препарата против кашља код деце, саветује се посебан опрез (деца до 5 год не умеју да испљуну секрет мобилисан кашљем,обично га прогутају или поврате – издавање терапије се врши искључиво на основу лекарске препоруке).
  •  Топао напитак се саветује код сваке врсте кашља, јер потискује секрет у дисајним путевима, шири дисајне путеве, разређује секрет и олакшава искашљавање.

дипл.фарм.спец. Емина Рајић

Текст је информативног карактера и није замена за одлазак код лекара. Пре употребе детаљно прочитати упутство! О индикацијама, мерама опреза и нежељеним реакцијама на лек, односно медицинско средство, посаветујте се са лекаром или фарамацеутом.

Дешавања у Апотеци Нови Сад