Препарати за заштиту коже од сунца

Бројна сазнања о штетности УВ зрачења пробудила су свест о штетним ефектима дуготрајног сунчања и опасним последицама по здравље,  као што су рак коже,  катаракта,  алергије на сунце,  убрзано старење коже.  И поред свих упозорења,  многе особе таман тен сматрају атрактивним и желе га постићи у што краћем року,  сунчањем у најтоплијем периоду дана или одласком у соларијуме.  Последице се не уочавају одмах,  јер кожа је орган који памти,  а стварна цена модног тренда плаћа се касније.

Препарати за заштиту од сунца треба да омогуће сто дужи боравак на сунцу,  без нежељених ефеката на кожи и штетних последица по здравље.  Њихова примена се препоручује током целе године у циљу заштите коже од нежељених ефеката УВ зрачења (УВБ и УВА).

Штетни ефекти сунчевих зрака се испољавају када дужина излагања коже сунцу превазиђе способност пигмента меланина да штити кожу.

Краткотрајни боравак на сунцу изазива црвенило коже (еритем) и тамњење  коже, осим код светлих особа чија кожа увек црвени.  Црвенило коже може бити благо, али и у виду опекотина, које настају након 4-8 сати.

Хронични ефекат на кожи , након дуготрајног излагања сунцу, је убрзано старење коже и појава карцинома коже.

Акутни ефекат УВ зрака на очима је осећај бола , песка у очима, око сузи.

Умерено излагање коже сунцу има позитиван ефекат на организам , јер поспешује стварање витамина Д(који је неопходан за спречавање рахитиса, остеопорозе и остеомалације) и има позитиван утицај на спречавање и ток неких хроничних болести.

Понуда препарата за заштиту од сунца на тржишту је велика, састав разноврстан и често није лако одабрати препарат који највише одговара типу коже.  Избор препарата врши се на основу узраста, типа коже и претходне осунчаности.

Заштитни ефекат ових препарата постиже се применом заштитних филтара, који су инкорпорирани у одговарајућу подлогу, а имају својство да апсорбују, рефлектују или расипају зрачење са површине коже и тиме спречавају његово штетно дејство.

Најновији препарати за сунчање , осим УВБ и УВА заштите , садрже и компоненте за негу и регенерацију коже, биљне екстракте, витамине, антиоксидансе. Израдђују се у виду различитих козметичких препарата ( млека, уља, лосиона,  крема), једноставно се апликују, пријатни су за наношење, хидрирају кожу, а све их карактерише одредђени заштитни фактор.

ЗАШТИТНИ ФАКТОР (SPF-Sun protection factor) је мера заштите од УВБ зрачења. Представља број који показује однос измедђу дозе УВ зрачења која доводи до појаве еритема код заштићене коже и дозе зрачења која доводи до исте појаве код незаштићене коже.

Према европским прописима, постоје четири категорије заштитног фактора:
НИЗАК НИВО ЗАШТИТЕ    (SPF 6-10)
СРЕДЊИ НИВО ЗАШТИТЕ (SPF 15-25)
ВИСОК НИВО ЗАШТИТЕ     (SPF 30-50)
ВРЛО ВИСОК НИВО ЗАШТИТЕ (SPF 50+)

ИЗБОР ПРЕПАРАТА ЗА ЗАШТИТУ ОД СУНЦА

Приликом избора препарата за заштиту од сунца водити рачуна да препарат:
-има широк спектар заштите коже, тј. пружа заштиту од УВБ и УВА зрака
-не изазива иритацију коже
-хидрира и негује кожу
-буде водоотпоран и фотостабилан

Један од најважнијих фактора за ефикасност препарата за заштиту од сунца је НАНОШЕЊЕ ДОВОЉНЕ КОЛИЧИНЕ ПРЕПАРАТА  И РАВНОМЕРНО РАСПОРЕДЂИВАЊЕ ПО КОЖИ.

Препарат се наноси пола сата пре сунчања, обнавља се на свака два сата и обавезно након сваког изласка из воде(чак и ако је водоотпоран).

Сматра се да одрасле особе, при сваком мазању, треба да нанесу око две супене кашике млека за сунчање.

Обавезно користити препарат SPF 15 или виши (особе светлог тена и очију SPF 30 или виши,  а деца врло висок ниво заштите).

Да би ЗАШТИТА КОЖЕ ОД ШТЕТНИХ УВ ЗРАКА БИЛА ЕФИКАСНИЈА потребно је придржавати се и сл.  мера:
-ограничити време излагања сунцу, нарочито средином дана( измедђу десет и шеснаест часова) и потражити хлад
-што већу површину тела заштитити гушће тканом одећом од лаганих, природних материјала
( лан, памук, свила)
-користити шешир широког обода и наочаре за сунце
-пити довољно течности
-знати да соларијуми и средства за брзо потамњивање пружају веома слабу заштиту коже

Сенка је најбоља заштита од директног УВ зрачења, али не штити од рефлексије.

Многи од нас потражиће хлад под сунцобраном, али треба знати да то није адекватна заштита,  јер платно пропушта зрачење, сенка се помера зависно од доба дана и не пружа заштиту од рефлексије зрачења од околних површина-вода, песак, камен.

СИСТЕМСКА ФОТОЗАШТИТА представља припрему коже за излагање сунцу и допуну препаратима за заштиту од сунца, а не њихову замену. Подразумева орално узимање препарата који садрже витамине са антиоксидантним својствима А, Ц, Е, бета -каротен, који повећавају отпорност коже на сунчање.

Током боравка на сунцу код неких особа се може јавити реакција организма на сунчево зрачење, која се манифестује сврабом, појавом црвенила, отока, појачане пигментације, чак и након релативно слабог сунчања. Може бити реч о алергији на сунце или о алергији чији су узрочници егзогени фотосензибилизатори.

ФОТОСЕНЗИБИЛИЗАЦИЈУ коже могу узроковати поједини лекови (ибупрофен, напроксен, тетрациклини, орални контрацептиви. . . ), средства за личну хигијену, парфеми, биљни препарати (кантарион).

Особе које користе лекове или препарате који су потенцијални фотосензибилизатори, не треба да се излажу сунцу, а ако се реакција деси треба посетити лекара.

Након сунчања саветује се примена препарата за смиривање, хидрирање и регенерацију коже на бази алое, пантенола, антиоксидантних витамина.

ДЕЦА И СУНЦЕ

Заштита дечје коже приликом сунчања је изузетно важна, јер је кожа деце осетљивија на УВ зрачење, има слабију одбрамбену баријеру и пропустљивија је за различите супстанце.

Бебама(деци млађој од годину дана) се не саветује директно излагање сунцу и коришћење заштитних препарата. Пре одласка са бебом на пут и плажу обавезно консултовати педијатра.

Деца треба да избегавају сунце у најтоплијем добу дана, измедју десет и шеснаест часова и у том периоду да бораве у хладовини. Саветује се ношење шеширића, наочара за сунце и мајице.  За заштиту коже  користити креме са SPF 30 или више, водоотпорне, намењене деци.

Добро је научити децу да сама наносе крему за сунчање, јер стичу навику заштите коже.

Након сунчања обавезно је туширање и наношење млека за смиривање коже.

ПРЕПОРУКА ФАРМАЦЕУТА ТОКОМ БОРАВКА НА СУНЦУ:
– НЕ СУНЧАТИ СЕ ИЗМЕДЂУ ДЕСЕТ И ШЕСНАЕСТ САТИ (повући се у безбедан хлад-сенка дрвета или сунцобрана не пружа потпуну заштиту)
– облачити гушће ткану одећу од лаганих, природних материјала ( лан, памук, свила)
– користити шешир широког обода и наочаре за сунце
– на кожу нанети препарат за заштиту од сунца широког спектра заштите
– соларијуми и средства за брзо потамњивање пружају веома слабу заштиту коже
– уносити довољно течности

ЗА СВЕ ДОДАТНЕ САВЕТЕ , КАКО ДА ОВО ЛЕТО ПРОВЕДЕТЕ БЕЗБЕДНИ НА СУНЦУ, КОНСУЛТУЈТЕ НАШЕГ ФАРМАЦЕУТА.

Текст је информативног карактера и није замена за одлазак код лекара. Пре употребе детаљно прочитати упутство! О индикацијама, мерама опреза и нежељеним реакцијама на лек, односно медицинско средство, посаветујте се са лекаром или фарамацеутом.

Дешавања у Апотеци Нови Сад