Орална хигијена је у новије време постала врло битан сегмент свеукупног здравственог стања опште популације. Наравно, што не умањује чињеницу да је свесност њене битности била актуелна и раније али нажалост у доста мањем обиму. Познато је да је спровођена још у времена старијих цивилизација само на један примитивнији, те доста другачији начин него данас. Знамо да су народи хиљадама година уназад користили тзв. “жвакаће штапиће” а то су у суштини биле гранчице и корења појединих биљака које би толико механички обрадили у устима жвакањем и грижењем док нису добили влакнасту односно чекињасту форму. Шта је данас четкица за зубе то је у оно време био тај штапић. И данас неки стари народи као што су поједина индијанска племена Америке , домороци Аустралије и Африке упражњавају овај начин оралне хигијене.

Орална хигијена је део здравствене културе појединца али такође и свести читаве заједнице на којој је потребно радити интезивно и перманентно. Она заслужује сигурно прво тј. најважније место у превентивној стоматологији, али је такође основа свих стоматолошких дисциплина. Зато добро постављена превентива, односно активан рад на пре свега информисању појединца, породице и заједнице о начину спровођења свих сегмената оралне хигијене и истицање значаја истих доприноси бољем опште-здравственом стању популације.

Oсновно правило код оралне хигијене односно хигијене усне дупље је одабрати праву четкицу и пасту за зубе а затим такође изводити прање правилно и често. Јако битно је имати свест о томе да се код мале деце хигијена одржава и у периоду када још увек зубићи нису изникли, одмах по рођењу. Тада користимо газу намочену у воду и њоме нежно прелазимо преко унутрашње стране усана, образа, језика односно целокупне усне дупље обавезно после сваког храњења. По ницању првих зубића одмах их треба прати али само обичном водом и још увек то изводити газом али трудећи се да се пређу све површине изниклих зуба те постепено мењати газу адекватно одабраном четкицом. Четкице морају одговарати величини уста током читавог одрастања детета, а то значи да у почетку морају бити најмање. Тешко је рећи када тачно почети са употребом четкице али просечно после године дана живота, када би први пут требало дете одвести код стоматолога. То би престављао уједно и први корак ка ослобађању детета као и навикавање на редовне контроле односно превентивне мере и касније евентуалну терапију. Прање зуба пастом креће већ око друге године са дечијим пастама којих данас на тржишту има стварно много и око избора се не треба колебати, треба имати поверења у сваку пасту препоручену од удружења стоматолога. У почетку је врло битно да родитељи схвате озбиљност, тј. важност спровођења ових мера и да редовно одржавају оралну хигијену детета. Све ово треба континуирано изводити док дете не усвоји вештине које ће му омогућити да самостално у почетку уз надгледање родитеља обавња прање зуба. Касније, када дете почне самостално обављати оралну хигијену родитељ има велику улогу и даље у контролама на које би требало да одводи своје дете сваких 6 месеци.
Иако су у почетку, у раном дечијем периоду присутни само млечни зуби они су врло значајни и њихово трајније одржававање у великој мери одређује адекватан развој вилице, односно зуба у њој. Ово је само један од разлога њиховe изузетнe важности, и тога и родитељи требају бити свесни. Зато морамо пре свега мотивисати и информисати, односно пробудити свест родитеља да децу обавезно доводе на контролне прегледе. Могуће проблеме треба да увиде на време те их санирају у фази када је то доста лакше. Поред редовне и правилне оралне хигијене неопходно је и превентивно заливање фисура, полирање зуба, флуорисање и праћење смене зуба. То деца лакше прихватају од евентуалних радикалних метода терапије које су проузроковане и нередовним контролама.
Јако битна ствар је адекватна исхрана поготово у фази развоја, односно прееруптивној фази раста зуба када недостатак уноса А и Д витамина може да буде узрок великог броја аномалија. Такође, унос угљених хидрата мора бити мањи од 10 % дневног енергетског уноса, јер шећер у већој количини одговоран је за повећање учесталости каријеса. Флуор има каријес протективну улогу, док киселине тј. јако кисела храна има лоше ерозивно дејство на површинe зуба. Потребно је поменити и чвршћу храну која позитивно делује на отклањање меких наслага са зубних површина.
Орална хигијена има за циљ да смањи учесталост обољења усне дупље.
Мали број људи зна да је најчешће обољење код људи управо каријес а потом и пародонтопатија. Са тим сазнањем можете да закључите колико је онда битна орална хигијена!

НЕГУ УСТА ОДНОСНО ОРАЛНУ ХИГИЈЕНУ ОМОГУЋАВАЈУ

  • ЧЕТКИЦЕ ЗА ЗУБЕ
  • ПАСТЕ ЗА ЗУБЕ
  • КОНАЦ ЗА ЗУБЕ
  • ИНТЕРДЕНТАЛНЕ ЧЕТКИЦЕ
  • ТЕЧНОСТИ ЗА ИСПИРАЊЕ УСТА и
  • ДЕНТАЛНИ ТУШЕВИ

Наравно да је поред тога битна и фреквентност тј. колико често перемо, односно чистимо зубе. Сматра се да је најидеалније непосредно после сваког оброка али најмање два пута дневно тј. ујутро по буђењу и увече пред спавање. Основна средства за чишћење усне дупље су класичнe четкицe, док сва друга представљају помоћна. Са пастом и четкицом морамо бити свесни да нисмо у могућности очистити баш све површине зуба и зато нам је важна улога конца, интерденталних четкица па и денталних тушева.
Време потребно за прање зуба је најмање 3 минута а оно је минимално да би флуор одреаговао на повшини глеђи и омогућио своје каријес-протективно дејство.

ЧЕТКИЦЕ – Представљају основна средства за одржавање хигије уста. Састоје се од дршке и радне површине ( главе ) која је прекривена чекињама ( длакама ) . Величина четкице би морала да одговара узрасту и величини усне дупље пацијента. Дршка треба да анатомски одговара руци док би на споју са радним делом требала бити максимално флексибилна те тако омогућити лако манипулисање током прања зуба а такође смањити могућност повреде меких ткива. Прве четкице су биле искључиво од природних материјала у целости где је дршка била од бутне кости говечета а чекиње најчешће од свињске длаке. Међутим, пошто су се синтетичке показале боље, постојаније и униформније, оне су преузеле примат над природним. Поред тога природне нису могле да селектују тврдоћу, односно мекоћу тако да су полако али сигурно постале ствар историје. Најидеалнија четкица би била са малом главом јер би тиме омогућила лакшу пролазност у све делове усне дупље, заобљених врхова меканих длака како не би повредиле десни. Мека ( софт ) четкица је конструисана искључиво за осетљиве десни, док четкице ултрасофт су намењене пацијентима после оперативних захвата у овој регији. Медиум четкице се користе у случајевима када је стање оралног здравља уобичајено. Њих је потребно мењати у просеку свака три месеца а после коришћења добро испрати и посушити и не остављати са другим четкицама.
Четкице се морају и правилно употребљавати а то значи користити исправну технику прања зуба. Деци се то сликовито објашњa: “ДОЊИ ЗУБИ СЕ ПЕРУ КАКО ТРАВА РАСТЕ А ГОРЊИ КАКО ПАДА КИША” , при чему четкица у односу на вертикалну осу зуба мора заузимати угао од приближно 45 степени. Све то уз лагане покрете који не врше јак притисак на ткива а при томе обавезно чекињама заћи у сулкусе гингиве .

ПАСТЕ – Често се питамо која паста је најбоља, један професор би рекаo: “Најбоља је она која се користи”. И управу је! Свака паста има неке своје предности и избор пасте зависи од карактеристика десни односно зуба пацијента. Данас уистину имамо велики избор зубних паста од истих произвођача а да не причамо о броју произвођача који се налазе на нашем тржишту. Најчешће се бирају пасте које у себи имају антибактеријске материје и наравно флуор, тако да је за избор најбоље консултовати свог стоматолога или евентуално апотекара.

КОНАЦ ЗА ЗУБЕ – Конац је битан из разлога што четкица не може да очисти све стране зуба, јер јој нису физички доступне апроксималне. На тим странама интердентално заостаје највише хране чак и након најупорнијег прања. Тај проблем решава конац који се намота између два прста а затим поставља интердентално и вертикалним покретом ка денталној папили прво уз површину једног па другог зуба чисте остаци хране. Тај процес се понавља све док се све површине између зуба не очисте. Ово је јако важно урадити нарочито пред спавање да не би остаци хране остали преко ноћи и омогућили труљење хране и размножавање бактерија. Најчешће су присутни воскирани конци који су ефикаснији јер им тај слој омогућава лакши пролаз кроз мањи простор. На тржишту су присутни и конци са држачима тако да је са њима лакше манипулисати. Мана им је често повређивање денталне папиле те морамо бити доста пажњиви.

ИНТЕРДЕНТАЛНЕ ЧЕТКИЦЕ – Оне су такође намењене за апроксималну страну. За разлику од конца лакша је манипулација са њима јер је једино потребно уметнути четкицу у интердентални простор и извући је. Распоред длачица омогућава ефиксно чишћење ових страна. Произвођачи су их пласирали на тржиште по величинама тако да величина зависи од ширине размака између зуба односно интерденталног простора.

ТЕЧНОСТИ ЗА ИСПИРАЊЕ УСТА – Користе се након прања зуба на тај начин што се течност мућка 30 до 60 секунди , затим прогргља и испљуне, без гутања. Углавном оне делују антиплакозно, антибактеријски и антикариогено.

ДЕНТАЛНИ ТУШЕВИ – Намена им је да отклоне сву евентуално заосталу храну у просторима међу зубима али такође својом масажом појачају прокрвљеност десни односно гингиву чине здравијом, затим превентивно делују на многа орална обољења.
Велики број људи данас има присутне протетске надокнаде и по некој инерцији сматрају да су њиховим постављањем или уградњом решили питање оралне хигијене трајано. Нажалост баш тим пацијентима морамо да разбијемо илузију и признамо да су у заблуди. Свака надокнада присутна у устима пацијента изискује ако не исти а оно још већи ниво мера оралне хигијене. То се не подразумева само код протетике него и код присуства ортодонтских апарата при чему је у тим условима доста теже одржавање чистоће. Због тога су поједини произвођачи направили специфичан прибор ( четкице ) којим су у великој мери олакшали прање и чишћење зуба код ових пацијената.
При избору пасте, четкица, конца тј. средстава велику улогу игра пре свега доктор. С’ обзиром да он поред редовне анамнезе обавља и преглед те добија целокупнију и самим тим објективнију слику стања усне дупље, не чуди да је поготово код специфичних случајева он тај чији је суд о избору најверодостојнији. У случају да лекар није дао конкретан савет или га пацијент није ни посетио, ту на сцену ступају фармацеут или фармацеутски техничар који морају да уз одговарајућу анамнезу утврде какво је стање усне дупље пацијента и шта му је основни циљ ( жеља ). У складу са ова два принципа они углавном проналазе неколико добрих решења при чему пацијент ипак има на крају право избора. По избору, стручно лице обавештава пацијента о начину примене тог средства. Данас постоји мноштво истонаменских средстава, али морамо рећи да је то тако зато што не постоји једно универзално, идеално. Сваког пацијента треба посматрати индивидуално и доносити и таква решења за која мислимо да ће бити најефикаснија. Само на тај начин сви можемо бити задовољни.

ЗАКЉУЧАК:
ОРАЛНА ХИГИЈЕНА ЈЕ НАЈБИТНИЈИ ДЕО СТОМАТОЛОШКЕ ПРЕВЕНТИВЕ.
Ако смо свесни њеног значаја на добром смо путу очувања здравља. Најбитније је правилно, редовно и често прање зуба, не краће од 3 мин., адекватна исхрана и редовна контрола. Сматра се да је оптимално прање зуба после сваког оброка, а најмање два пута дневно ( ујутро и увече ) , док је вечерње прање најважније. Са одржавањем оралне хигијене се почиње већ од рођења и тај процес само мало модификованији траје читав живот без обзира на присуство зуба и протетских надокнада у усној дупљи. Да би одржавали орално здравље морамо користити сва средства која ће нам омогућити све чисте површине зуба у вилици као и здравље и чистоћу меких ткива унутар усне дупље. На пацијенту је само да има вољу и буде дисциплинован а фармацеути АПОТЕКЕ НОВИ САД ће наћи начин решавања проблема. Апотекар има своју улогу код саветовања у вези избора пасте, класичних и интерденталних четкица и наравно конаца . Ако вам лекар на основу објективног прегледа није стриктно одредио како и чиме ћете одржавати оралну хигијену ваш апотекар ће преузети главну улогу. Слободно изложите ваша очекивања и ми ћемо у складу са њима пронаћи најефикасније решење. Тако да ћете бити здрави и наравно задовољни!

Др стом. Саво Симић

Текст је информативног карактера и није замена за одлазак код лекара. Пре употребе детаљно прочитати упутство! О индикацијама, мерама опреза и нежељеним реакцијама на лек, односно медицинско средство, посаветујте се са лекаром или фарамацеутом.

Дешавања у Апотеци Нови Сад