Прополис је смоласта маса веома комплексног састава коју пчеле радилице сакупљају са пупољака вишегодишњих биљака и обрађују секретима који су богати ензимима, њиме учвршћују саће, затварају пукотине и дезинфикују кошницу. Реч прополис је грчког порекла (про-пред, полис-град, тврђава), а користи се у медицини још од античких времена.

Хемијски састав прополиса је варијабилан због великог броја биљака које посећују пчеле радилице при сакупљању прополиса. Прополис садржи доста биљних смола, етарских уља, велику количину минералних материја (манган, цинк, бакар, калијум, гвожђе, …), витамине (Б1, Б2, Б6, А, Ц, Е, пантотенска киселина, …), аминокиселине (аспарагинска, глутаминска, триптофан, …), флавоноиде, балзаме, пчелињи восак, полен. Богат хемијски састав упућује на широк спектар деловања прополиса.

Прополис се употребљава од давнина јер испољава антибактеријско, антивирусно, антигљивично, антисептично и антиоксидативно деловање. Користи се код инфекција горњих дисајних путева, синузитиса, појачане секреције слузокоже носа, упалних процеса грла и усне дупље, код гастритиса, колитиса и појачаног вагиналног секрета. Захваљујући свом противупалном деловању и регенерацијској моћи успешно се користи као средство за зацељивање рана и обнављање оштећеног ткива, у лечењу разних кожних обољења, као што су опекотине, екцеми, брадавице и хемороиди.

Прополис је на тржишту доступан у различитим фармацеутским облицима, као што су пастиле, ориблете, гелови, креме, масти, капсуле, таблете, капи, спрејеви, а све у циљу што лакше примене.

За јачање имунитета и повећање одбрамбене способности организма, користе се производи на бази прополиса. Његова предност је у томе што успешно спречава развој инфекција без обзира на узрочнике (бактерије, гљивице, вирусе, паразите) и не долази до стварања резистентности. Прополис не губи своја лековита својства ни на вишим температурама, па се може додавати врућем млеку и чају.

Препарати на бази прополиса су нашли примену у стоматологији, дерматологији, гинекологији и другим гранама медицине, а користе се и у козметичке сврхе.

Постоји велики број препарата на бази прополиса, у њима се може наћи заједно са витамином Ц, ехинацеом, матичним млечом, … Највише су заступљени у виду водених и водено-етанолних раствора (капи за децу и капи за одрасле), који садрже различите концентрације прополиса.

Облик, јачину, дозу препарата на бази прополиса треба пажљиво одабрати, ускладити и прилагодити индивидуалним потребама. Треба водити рачуна да ли постоји преосетљивост на прополис или на било који састојак у препарату.

Добар избор препарата и правилна употреба омогућују постизање жељеног терапијског ефекта, због тога је важно потражити савет апотекара.

Помоћ у вези избора препарата на бази прополиса можете добити у нашим апотекама од стручног и љубазног кадра.

Дипл. фарм. Невенка Зељак

Текст је информативног карактера и није замена за одлазак код лекара. Пре употребе детаљно прочитати упутство! О индикацијама, мерама опреза и нежељеним реакцијама на лек, односно медицинско средство, посаветујте се са лекаром или фарамацеутом.

Дешавања у Апотеци Нови Сад