Трудноћа траје 38 до 40 недеља и временски је подељена на три периода (први, други и трећи триместар). Током целокупног периода плод пролази кроз три фазе развоја: преембрионалну (још се делови заметка нису формирали), ембрионалну и феталну фазу. Прва фаза, преембрионална, траје најкраће, од тренутка зачећа до 17-ог дана након оплодње. У току ембрионалног периода (од треће до 10-те недеље) долази до развоја органа, при чему се развој мозга, ока, уха и спољашњих гениталија наставља и током феталног периода који траје од једанаесте недеље до краја трудноће.
У прве две недеље од оплођења лекови или доведу до смрти заметка или ако заметак преживи не остављају никакве последице на плоду. Први триместар трудноће или првих десет недеља је најризичнији период у развоју плода, с обзиром да је то период развоја органа-органогенезa. У том периоду одређени број лекова, који утичу на развој ткива и органа плода, може да доведе до настанка видљивих поремећаја на рођењу. Такве порeмећаје називамо урођеним (или конгениталним) аномалијама, а лекове који могу да их изазову називамо тератогеним лековима. У другом и трећем триместру трудноће лекови који делују токсично на ткива плода могу довести до мањих оштећења (углавном ока и централног нервног система). Такве лекове називамо фетотоксичним лековима.
Иако свако уношење стране супстанце у организам труднице представља одређени ризик, лекови у трудноћи се ипак морају користити када је очекивана корист за мајку и дете знатно већа од могућих штетних дејстава. Да би се правилно проценио однос користи и штете од примене лекова у трудноћи, неопходна је помоћ здравствених стручњака лекара и фармацеута. Труднице не би требало да узимају лекове на своју руку, без обзира да ли се ради о лековима који се могу добити без рецепта или не. Посебно је ризична употреба додатака исхрани, чајева или препарата алтернативне медицине без консултације са здравственим стручњацима.

Агенција за храну и лекове САД (Food and Drug Administration-FDA) сврстава лекове у 5 категорија према ризику примене у трудноћи.
Категорија А-одговарајућа испитивања нису показала ризик за фетус у првом триместру трудноће и не постоје подаци о ризицима у каснијим триместрима (пр. тироксин, калијум хлорид, витамини у препорученим дневним дозама)
Категорија Б-у испитивањима на животињама забележен је нежељени ефекат, али одговарајућа испитивања на трудницама нису показала ризик за фетус у 1. триместру трудноће и нема података о ризичној примени у каснијим триместрима (пр. бета лактамски антибиотици, парацетамол, ранитидин, инсулин)
Категорија Ц-испитивања на животињама су показала нежељени ефекат за фетус, али нема одговарајућих испитивања код људи: предност примене ових лекова код трудница може бити прихватљива упркос могућим ризицима (пр. метилдопа, теофилин, карбамазепим, бетаметазон, аспирин, пропранолол)
Категорија Д-постоје подаци о ризику за фетус код људи, али могуће предности примене ових лекова код трудница могу бити прихватљиве упркос њиховим могућим ризицима (пр. тетрациклини, валпроинска киселина, тобрамицин, кортизон)
Категорија X-испитивања на животињама или људима су показала абнормалности на фетусу. Ризик примене у трудница јасно превазилази сваку могућу корист (орални контрацептиви, мизопростол, цитостатици, изотретиноин)

Физиолошке промене које се догађају у току трудноће:

 1. спорија перистатика гастроинтестиналног система
 2. повећан срчани минутни волумен и плућни проток
 3. повраћање
 4. повећана перфузија ткива
 5. пораст укупне телесне течности
 6. пораст масног ткива
 7. повећан проток крви кроз бубреге и повећана брзина гломеруларне филтрације

Физиолошке промене које се догађају у току трудноће утичу на фармакокинетику лека ресорпцију, расподелу, метаболизам и екскрецију лека. Осим тога треба узети у разматрање и присуство плаценте. Плацента раздваја циркулацију мајке од фетуса и преко ње се врши размена кисеоника, угљен диоксида и хранљивих материја. Плацента не штити плод од ефеката свих лекова. Лекови кроз плаценту примарно пролазе процесом пасивне диф узије.На пролаз лека утичу следећи фактори: липофилност, брзина протока крви кроз плаценту, степен везивања за протеине плазме, молекулска маса.

Препоруке за терапију у трудноћи:

 1. Током првог триместра требало би избегавати примену било којег лека
 2. Приликом избора одлучити се за коришћене лекове, за које се показало да су углавном нешкодљиви
 3. Увек применити најмању дозу
 4. Избегавати комбиновану терапију
 5. Едукација труднице о ризицима и користима сваког лека

ПРЕПОРУКЕ ФАРМАЦЕУТА

Употреба витамина у трудноћи захтева посебну пажњу.Нормално се храном уноси довољно витамина и минерала,па додатна примена витаминских препарата у трудноћи најчешће није потребна.Изузетак је фолна киселина,коју би труднице требало да узимају у току првих 12 недеља трудноће,у суплементационој дози од 400мг оралним путем.Фолна киселина спречава у извесној мери настанак аномалија нервног система.Примену осталих витамина и минерала у трудноћи треба да одреди само лекар,на основу увида у стање труднице и њене лабораторијске резултате.У трудноћи никако не би требало узимати напамет мултивитаминске препарате,који често садрже велике дозе витамина растворљивих у мастима(А,Д,К,Е)за витамин А је досадашње искуство показало,да ако се узима у великим дозама током трудноће,може изазвати урођене аномалије многих органа детета.Оно што се још препоручује трудницама је суплементација гвожђем од четвртог месеца у количини од 50 мг дневно, уз витамин ц и то оралним путем наште.Узимање већих количина суплемената гвожђа,може да доведе до појаве затвора.
Опстипација је иначе проблем са којим се суочава половина жена током трудноће.Јавља се као последица хормоналних промена у првим месецима трудноће,а касније као резултат увећања материце која врши притисак на црева и отежава њихов рад.Као безбедни лаксативи се могу дати глицерински чепићи који делују јако брзо већ након 30-60мин.Међутим за дуготрајно решење опстипације потребно је кориговати исхрану и животне навике.
Употреба антибиотика треба да иде под надзором лекара.Некритична употреба антибиотика,без стручног савета може да доведе до неосетљивости бактерија или преосетљивости организма на многе значајне групе лекова,које са најмање ризика могу да се користе током трудноће.Током трудноће су доста честе уринарне инфекције које се манифестују учесталим мокрењем,печењем при мокрењу,болом у пределу бубрега,па чак и појавом крви у урину,уз температуру.При таквим симптомима, обавезно је јавити се лекару,како би се одрадио преглед мокраће утврдило присутво бактерије и касније започело са антибиотском терапијом.Уз антибиотску терапију могу се користи и уролошки чајеви у чији састав улазе плод бруснице(Vaccinium macrocarpon),лист брезе(Betulae folium)херба раставића(Equisetum herbe),корен зечјег трна(Ononidis radix).Треба пити што више течности како би се „испирали“ бубрези и мокраћни канали.
Код трудница доста честа је и вулвовагинална кандидијаза која се манифестује сврабом, пецкањем, иритацијом. Секрет је беличаст, појачаног мириса и у облику гроздастих плакова или меканог сира који лабаво пријања на вагиналну мукозу. Проблем се решава искључиво локалним антимикотицима у облику вагиналета у трајању од 10-14 дана.
Многе труднице, нарочито у првом триместру, обилно повраћају. Иако ова појава обично спонтано пролази, она може да наруши здравље уколико доведе до јаче дехидратације и губитка у телесној маси. Непосредно после повраћања, није добро оптерећивати желудац-ни течношћу, ни храном. Треба га одморити сат-два па опрезно започети унос течности по принципу „често а мало“. Некада је ово довољно да се симптоми у потпуности повуку. Уколико се јаве болови у трбуху важно је да ли трудница има столицу или не. Пролив се лечи узимањем пробиотика, при чему неколико дана јести лако сварљиву, барену храну, уз повећан унос течности (чај, посне супе). Ако симптоми не попусте за дан-два треба се јавити лекару и однети столицу на преглед.
Горушица у трудноћи јавља се услед успореног рада црева, а као последица рада хормона. Хормони утичу да се мишићи једњака и желуца опусте, чиме се омогућује враћање киселине из желуца која ствара осећај печења у једњаку и око срца. Материца, која се стално увећава, посебно у трећем, триместру притиска желудац и погоршава ову нелагодну ситуацију. Од лекова који се могу узети без рецепта (тзв. ОТЦ препарати) у апотеци, су препарати који садрже алуминијум, магнезијум, калцијум, хидроталцит. Реч је о таблетама које се жваћу после јела и то 2-3 пута у току дана или пред спавање. За разлику од препарата алуминијума и магнезијума који се најдуже задржавају у желуцу, натријумбикарбонат (у народу познатија као Содабикарбона) се брзо и потпуно ресорбује из гастроинтестиналног тракта, те проузрокује и системске ефекте, доводи до алкалозе организма и пораста натријума у серуму, тако да је труднице ни у ком случају не требају да користе током трудноће. Уколико се симптоми горушице не могу решити антацидима и променом начина живота, трудницу треба упутити лекару.
Повишена температура је најчешћи знак инфекције. Уколико је благо или умерено повишена (не прелази испод 38.5 степени) не треба је обарати, јер одбрамбене снаге организма боље функционишу при повишеној, него при нормалној температури. Потребно је повећати унос течности да не би дошло до дехидрације. Уколико је температура изнад 38.5 потребно ју је обарати. Лекове на бази ацетилсалицилне киселине као и ибупрофен треба избегавати. Потенцијално су опасни у трећем триместру. Блокирају дејство простагландина, чији ниво расте пред порођај и који учествују у његовом започињању. Повећавају и склоност ка крварењу и код мајке и код детета, а то може да изазове компликације у току порођаја. Уз антипиретике трудница може комбиновати туширање млаком водом, под условом да оно не изазива неку већу непријатност. У сваком случају, трудница са повишеном температуром треба да се јави лекару, који ће донети одлуку о даљем лечењу. Уколико се ради о бактеријској инфекцији биће прописан антибиотик. Уколико је вирусна инфекција у питању у тој ситуацији помажу топли напици и пастиле за дезинфекцију грла.
Уколико током трудноће трудницу заболи глава треба измерити крвни притисак. Повишеним крвним притиском се сматрају вредности изнад 140|90mmHg. Повишен крвни притисак који је индукован самом трудноћом праћен је главобољом и зујањем у ушима. Он захтева неодложну лекарску помоћ. Током трудноће треба обратити пажњу и на вредност шећера у крви, како би се на време открило присуство гестационог дијабетеса.
Свакодневно конзумирање алкохола током трудноће је тератогено, доводи до феталног алкохолног синдрома и изазива застој у расту. Употреба цигарета, никотин и његови метаболички продукти, доводе до превременог рођења, спонтаног побачаја, феталне неуротоксичности и дефектима у плућној функцији.
Kод великог броја младих жена су присутне разне хроничне болести: висок крвни притисак, епилепсија, бронхијална астма, болест штитне жлезде, срчана обољења, неуролошке болести. Оне захтевају дуготрајно лечење. Ипак, захваљујући савременим ставовима у лечењу, ток трудноће може да протиче без компликација. Пре планиране трудноће,жене хронични болесници би требало да се посаветују са својим лекарима о евентуалној промени терапије, како би будућа трудноћа протекла са најмањим компликацијама и минималним ризиком за плод, уз коришћење неопходних лекова. Лечење не сме да се прекида, али лекови могу да се прилагоде трудноћи.

дипл.фарм.спец. Станковић Војислава

Текст је информативног карактера и није замена за одлазак код лекара. Пре употребе детаљно прочитати упутство! О индикацијама, мерама опреза и нежељеним реакцијама на лек, односно медицинско средство, посаветујте се са лекаром или фарамацеутом.

Дешавања у Апотеци Нови Сад