magistralni

Магистрални лек је лек израђен у апотеци по рецепту (формули) за одређеног пацијента, односно корисника. Апотека регистрована за израду магистралних лекова у Новом Саду је “23.октобар”, Булевар Oслобођења 41 (тел. 210-1222, 210-1224).

У апотеци се израђују магистрални лекови типа раствора, суспензија, емулзија, прашкова, капи, масти, крема, гинеколошких препарата типа вагиторија са антибиотицима према антибиограму и козметички препарати према важећој стручној литератури.

Наши фармацеути израђују и подељене прашкове који се израђују по методи израде прашкова за унутрашњу употребу типа тритурата.

Израда подељених прашкова за бебе и децу. Израда подељених прашкова користи се за лечење беба и деце за све врсте болести и неопходна је због дозирања у пуно мањим количинама од постојећих готових фармацеутских облика таблета и сирупа. Прорачуном и прецизним мерењем на електронској ваги, на основу рецепта лекара, израђујемо прашкове за појединачно дозирање индивидуално за сваког пацијента.

Препарати  за лечење кожних болести најчешће се користе локално, при чему треба пазити на сам тип коже, промену на кожи, као и стадијум те промене.

Магистрални препарати имају предност над готовим лековима због могућности индивидуалне терапије, контроле концентрације активних састојака као и могућности за комбиновање неколико активних супстанци у једном препарату.

 • Препарати за лечење питиријазе
  На основу рецепта лекара израђујемо лосионе у различитим концентрацијама са следећим активним супстанцама: ресорцинолум, ацидум салицyлицум, итд.
 • Препарати за третман опадања косе
  На основу рецепта лекара израђујемо лосионе у различитим концентрацијама са следећим активним супстанцама; миноxидил, пантенол, итд.
 • Препарати за лечење шуге
  На основу рецепта лекара израђујемо масти, креме и емулзије у различитим концентрацијама са активним супстанцама као што су сумпор, бензол бензоат, итд.
 • Препарати за лечење акни
  на основу рецепта лекара израђујемо лосионе, суспензије, микстуре и кремове са следећим активним супстанцама: клиндамицин, еритромицин, сумпор, цинк, талк, итд.
 • Препарати против гљивичних обољења
  На основу рецепта лекара израђујемо лосионе, растворе и масти са следећим активним супстанцама: кетоконазол, метронидазол, нистатин, сумпор, резорцин, салицилна киселина, бензоева киселина / Whitfeldova маст /.
 • Препарати против вирусних обољења
  На основу рецепта лекара израђујемо растворе са следећим активним супстанцама: еозин, ацикловир, генцијана виолет, итд.
 • Препарати за омекшавање, негу и заштиту коже
  На основу рецепта лекара израђујемо кремове са следећим активним супстанцама: карбамид, маслиново, кантарионово, рицинусово уље као и уља од ноћурка и јојобе, пантенолом, салицилном киселином, цинк оксидом, витамином А, Д, Е, Б6.
 • Препарати за уклањање брадавица и куријих очију
  На основу рецепта лекара израђујемо препарате са следећим активним супстанцама: колодиум, млечна киселина и салицилна киселина.
 • Препарати за лечење појачаног лучења знојних жлезда
  на основу рецепта лекара израђујемо прашкове, пасте, лосионе и кремове са следећим активним супстанцама: цинк оксидом, талком, борном киселином, уротропином, итд.
 • Препарати за уклањање бола и свраба после интервенција
  На основу рецепта лекара  израђујемо  масти и креме са следећим активним супстанцама: анестезином, цинк оксидом, талком, борном киселином, итд.

Користе се за лечење локалних упала, инфекција и промена на кожи и слузокожи гениталних органа жене. Вагиторије по антибиограму и проскрипцији лекара израђујемо са следећим активним супстанцама:

 • антибиотицима против бактеријских упала са активним супстанцама као што су: амоксицилин, ампицилин, цефалексин, ципрофлоксацин, доксициклин, клиндамицин, итд.
 • антимикотицима против гљивичних инфекција са активним супстанцама као што су: метронидазол, нистатин, итд.
 • антивиротицима против вирусних инфекција са активним супстанцама као што је ацикловир. Препарати за терапију полних брадавица у облику масти и раствора са подофилином.

Користе се за лечење локалних упала, промена, полних брадавица и кондилома на полном органу мушкарца. На основу рецепта лекара израђујемо лосионе и креме у различитим концентрацијама са подофилином.

Препарати за масажу и циркулацију. На основу рецепта лекара израђујемо растворе, емулзије и масти са активним супстанцама као што су: ментол, пантенол, камфор, прокаин, борна киселина, итд.

Препарати за неутрализацију вишка желудачне киселине. На основу рецепта лекара израђујемо суспензије са активним супстанцама као што су: натријум цитрат и бизмут субнитрат.

Дешавања у Апотеци Нови Сад