Завршени радови на Галенској лабораторији

Objavljeno 26.12.2014

galenska_apoteka3_26decembar_0 Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват обишли су објекат Галенске лабораторије у Ветернику.
– После неколико година извођења радова на адаптацији простора Галенске лабораторије, синхронизованом акцијом Града Новог Сада, Управе за здравство и Апотеке Нови Сад учињен је велики корак. Очекујем да се почетком године хитно крене у набавку лабораторијске опреме како би средином 2015. године, по добијању решења Министарства здравља Републике Србије о испуњености услова, Галенска лабораторија почела са радом. Будући да у близини Новог Сада нема лабораторије те врсте, очекујемо да се ово и у економском смислу позитивно одрази на пословање Апотекарске установе Новог Сада – рекао је градоначелник Вучевић и додао да је ово један од капиталних пројеката у области здравствене политике Града Новог Сада.
Шеф Галенске лабораторије Маја Квргић истакла је да је ово веома важан пројекат којим ће се стећи услови за израду и производњу галенских лекова, у скаду са важећом фармакопејом и добром фармацеутском праксом, а пре свега за потребе Новосађана.
-Значај ове инвестиције огледа се и у томе што на основу процене стручне јавности, на тржишту постоји дефицитарност галенских лекова, а отварањем Галенске лабораторије Апотека ће бити у могућности да галенским препаратима снабдева не само своје 34 организационе јединице на територији Града, већ и Дом здравља, Клинички центар Војводине, Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине и друге институције – нагласила је Маја Квргић.
Члан Градског већа проф. др Золтан Хорват нагласио је да су сви радови квалитетно урађени и да су поштоване све неопходне процедуре. Он је потврдио да је отварање Галенске лабораторије приоритет Градске управе за здравство и изразио задовољство што су представници свих установа примарне здравствене заштите на нивоу Града данашњим присуством показали да је овај пројекат од велике важности за здравствени систем града.
Из буџета Града су до сада издвојена значајна средства у укупном износу од око 20 милиона динара, тако да је адаптација простора окончана кроз четири фазе изградње. За 2015. годину планира се набавка лабораторијског намештаја, процесне опреме и мерних инструмената у износу од око 20 милиона динара.
Нови Сад, 26. децембар 2014. године